OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #194 - donderdag 04 april 2019

Op schoolreis!

Groep 7 en 8 gaan op kamp (zie verderop in deze nieuwsbrief) maar de andere groepen hebben straks hun eigen feestje.
Zij gaan donderdag 13 juni op schoolreis.

De kinderen van groep 1-2 en groep 3 gaan die dag naar Plaswijck en krijgen daar ook nog een lunch met patatjes.Dit jaar hebben de kinderen van de groepen 4 t/m 6 eerst zelf hun favoriete bestemmingen bedacht en vervolgens gestemd. Met grote overtuiging werd er voor de Efteling gestemd. Daar gaan zij dit jaar dan ook naar toe. Veel plezier allemaal!

Meer info over tijden e.d. volgt.

15 EHBO-ers erbij

'Voorkomen is beter dan genezen' maar wanneer je toch een ongelukje overkomt ben je op Obs Het Anker in goede handen. Alle kinderen van groep 7 en 8 gingen op voor het Jeugd EHBO-examen en slaagden daarvoor.

In de afgelopen maanden hebben de kinderen veel geleerd tijdens de EHBO-lessen. Deze lessen werden gegeven door Ronald Dekker van de EHBO vereniging Heinenoord. De kinderen leerden naast theorie over onder andere bewustzijn ook praktische zaken als verbanden aanleggen, stabiele zijligging en het vervoeren van slachtoffers.

Het examen bestond uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Aan het einde van de examens kwam het goede nieuws: Alle kinderen waren geslaagd voor hun EHBO diploma!
Wethouder Harry van Waveren kwam naar het Anker om de geslaagden extra in het zonnetje zetten. De wethouder hield een mooie toespraak en de kinderen gaven een kleine demonstratie. Vervolgens kregen de kinderen van de wethouder hun EHBO-diploma uitgereikt.

Via de link kunt u de foto's van de diploma-uitreiking bekijken.

Bezige bijtjes

Het gaat slecht met de wilde bijen. De helft van alle 358 wilde bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat is een groot probleem, want de wilde bij is samen met andere bestuivende insecten voor 80 procent verantwoordelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en planten. Zij staan hiermee dus aan de basis van ons bestaan.

De wilde bij krijgt dit voorjaar een warm welkom in Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland heeft meer dan duizend bijenhotels verspreid onder basisscholen, gemeenten, kinderboerderijen en wijktuinen. Een ervan komt op het groene gedeelte van ons schoolplein. De bijenhotels zijn onderdeel van een campagne om via sociale netwerken de bijenstand in Zuid-Holland te herstellen.

De bijenhotels bieden onderdak aan wilde, alleen levende bijen. Deze bijen steken in het algemeen niet, omdat ze geen bijenvolk hoeven te verdedigen. Bij de bijenhotels ontvangen scholen lesmateriaal van 'Nederland Zoemt'.

De boer op

Groep 4-5 en 6-7-8 gaan maandag 15 april op excursie 'met de klas de boer op'. Zij brengen een bezoek aan een fruitteler. De leerlingen van de bovenbouwgroep gaan op de fiets. Voor groep 4-5 zoekt juf Jacomien 5 ouders die willen helpen bij het 'taxivervoer'. Wie heeft tijd en gelegenheid? Juf Jacomien hoort het graag!
De groep vertrekt gelijk om 8.45 uur en zal rond 10.30 uur weer terug zijn op school.
Groep 6-7-8 is de tweede helft van de ochtend op de boerderij. We verwachten dat zij op tijd voor de lunchpauze terug zijn op school.

Locatie:
Boerderij De Kikkershoek aan de Maasweg 3, 3271 LH in Mijnsheerenland

Naar een afvalvrije school

Afval is een van de uitdagingen van deze tijd. We produceren er jaarlijks heel veel van. Het project Afvalvrije school wil bewust maken wat ieders eigen aandeel is bij het afval in de school en op het milieu in het algemeen.

Na de eerste videoles die alle kinderen in de groep hadden bekeken, kwam vandaag professor Lamoraal zelf op bezoek. Hij ging met het 'afvalredders-team' van Het Anker aan de slag om te bedenken hoe we het afval binnen de school kunnen gaan verminderen.

De teamleden nemen de plannen weer mee terug naar de klas om met de medeleerlingen te bespreken. Elke groep heeft een vertegenwoordiger in het 'afvalredders-team'. Uit groep 1-2 nam Fynn deel. Uit groep 3 was Tobias de vertegenwoordiger. Groep 4-5 hadden Djena en Eswin afgevaardigd en uit groep 6-7-8 waren Neela en Saron aanwezig bij de eerste vergadering met professor Lamoraal.

Het team kwam met een heleboel voorstellen hoe het afval verminderd kan worden en hoe je het leuker kunt maken om het te gescheiden te verzamelen. We houden u op de hoogte!

Schoolfruit

Het einde van 20 weken gratis fruit voor onze leerlingen komt in zicht. In de week van 15 april komt de laatste levering waarbij we fruit en/of groente krijgen.

We kijken met plezier terug op de afgelopen maanden waarin het fruit door de kinderen enthousiast werd ontvangen.

Ochtendpauze = fruitpauze
Na de meivakantie zetten we graag de goede gewoonte voort van fruit in de ochtendpauze. Doet u mee en geeft u dagelijks fruit en/of groente mee voor de ochtendpauze?

Schoolkamp

Van maandag 27 t/m woensdag 29 mei gaan de leerlingen van groep 7 en 8 naar Bergen Op Zoom voor het schoolkamp. De kinderen zullen overnachten in het StayOkay hostel in Bergen Op Zoom.

StayOkay Bergen op Zoom ligt middenin een ruim en groen bosterrein vlakbij het spectaculaire klimbos.

In het splinternieuwe hoofdgebouw vind je onder andere een gezellige zithoek en een prachtig terras. Buiten klimmen en klauteren de kinderen in de speeltuin met kabelbaan. De slaapkamers met eigen douche en toilet liggen in een apart gebouw. De maaltijden worden geserveerd in het restaurant.

StayOkay Hostel Bergen op ZOom
Boslustweg 1
4624 RB Bergen op Zoom

GVO in schooljaar 2019-2020

De leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen op vrijdagmiddag kiezen uit een les HVO of GVO. Hier een bericht van de docent Godsdienstig Vormings Onderwijs, Corrie Hasselaar:

Bij deze wil ik graag even uw aandacht voor de GVO les.
In deze les op vrijdagmiddag spelen (Bijbel)verhalen de hoofdrol. Aan de hand van thema's ontdekken we samen wat belangrijk is (begrip/respect voor elkaar). Door betekenis te geven aan wat er in het verhaal gebeurt, voeren we een gesprek over 'Wie mag je zijn (identiteit)?' en 'Wat kom ik doen (zingeving)?' en 'Hoe zou ik dat doen (waarden en normen)?'.

Feesten krijgen aandacht en Vragen waar kinderen mee komen (beleving/emoties). Afgelopen tijd kwamen de volgende thema's voorbij: Je naam (identiteit, in Arabisch sprookje), Kinderboekenweek (vriendschap, wat voor vriend ben ik), Dierendag (verbondenheid, in Boeddhistisch verhaal), Halloween (bestaan van geesten), St. Nicolaas (geven/ontvangen, iets bijzonders doen voor anderen), Kerstfeest (verwachten), Driekoningen (bemoedigen).

Maar ook Plagen tegenover Pesten kwam aan de orde. Door een Bijbelverhaal, maar ook in een spel, dat maar liefst de hele les duurt! De leerlingen vragen telkens wanneer we dat weer gaan spelen! We hebben het nu over: Wonderen. Met vragen zoals: Wat is een wonder volgens jou? Gebeuren er nu nog wonderen, denk je? Komt dit thema aan de orde. In de Week van het geld hebben we het over de verhalen die daarover in de Bijbel staan. Waar denk je aan bij het woord 'geld'? En 'Maakt geld gelukkig?' Waarom wel, waarom niet..? We hebben die verhalen gespeeld in een toneelstukje. De leerlingen ervaren zo het verhaal en kunnen er hun eigen inbreng in kwijt.

Op allerlei creatieve manieren worden de thema's behandeld: gespreksvormen, materialen, voorwerpen, spelvormen, filmfragmenten, kleine opdrachten. Het is elke vrijdagmiddag een feestje om hiermee bezig te zijn. De kinderen komen met plezier.

Als je nog geen keuze hebt gemaakt, kom erbij! Hebt u vragen, stel ze gerust.

Groet juf Corrie (GVO-docent)

Agenda voor april • Donderdag 4 april:
  Theoretisch verkeersexamen voor groep 7
  Groep 4-5 maakt een gezonde lunch voor de bewoners van De Rembrandt

 • Maandag 8 april:
  Groep 6-7-8 bezoekt de tentoonstelling 'Kind Onder Vuur' in Oud-Beijerland

 • Woensdag 10 april:
  Kledinginzamelingsactie Bag-2-School (voor 9.00 uur inleveren bij de fietsenstalling aub)

 • Vrijdag 12 april:
  Koningsspelen. Alle groepen zijn om 12.15 uur uit

 • Maandag 15 april:
  Groep 4-5 en groep 6-7-8 brengen een bezoek aan een fruitteler

 • Dinsdag 16 april:
  Eindtoets groep 8

 • Woensdag 17 april:
  Eindtoets groep 8

 • Donderdag 18 april:
  Paaslunch en paasactiviteiten (continurooster, 14.15 uur uit)

 • Vrijdag 19 april:
  Goede Vrijdag. De school is gesloten

 • Zaterdag 20 april:
  Start van de meivakantie (vakantie t/m zondag 5 mei)