OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #193 - vrijdag 29 maart 2019

Lunch voor ouderen

Op onze school worden, naast les in rekenen en taal ook lessen gegeven over voeding, de zogenaamde 'smaaklessen'. Smaaklessen is de titel van het effectieve lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Het beleven van voedsel staat daarbij centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten en ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Bij de lessen werd ook van alles geproefd: o.a. dadels en gedroogde abrikozen, er werden tosti's gemaakt en die werden ook gegeten natuurlijk. Op donderdag 28 maart was er voor alle kinderen van de school bij de 'fruitpauze' niet alleen het schoolfruit maar kon er ook wat geproefd worden van de boodschappen uit het pakket 'gezonde klassenlunch'.

De opgedane 'kookkunsten' brengen de leerlingen van groep 4-5 donderdag 4 april in praktijk bij de oudere bewoners van De Rembrandt in Oud-Beijerland. Zij gaan daar een lunch verzorgen voor de senioren. Eet smakelijk allemaal!

Schoolfruit


Elke woensdag, donderdag en vrijdag wordt het fruit of groente uitgedeeld bij de ochtendpauze.

In de week van 1 april krijgen de kinderen:
* peer
* druiven
* radijs

Week van het geld: Groep 4-5 betaalt belasting

Dinsdag 26 maart kreeg de middenbouwgroep les van een gastdocent. Het was een medewerker van de belastingdienst, die de kinderen kwam vertellen over wat het betekent om belasting te betalen en waar dat eigenlijk voor gebruikt wordt.

De docent liet het de kinderen bij de start van de les al ervaren. Ieder kreeg een envelop met als 'salaris' 5 lekkere muntendropjes. Fijn! Maar wat ontzettend jammer was het dat alle kinderen daarvan meteen 2 dropjes belasting moesten betalen aan de meneer van de 'blauwe enveloppen'.

Er volgde uitleg over omgaan met geld, besteden van geld en over sparen en natuurlijk over betalen en besteden van belastinggeld. Een leerzame ochtend!

EHBO-examens

Op woensdag 3 april staat het EHBO-A-examen gepland voor de leerlingen van groep 7 en 8.
Aan het eind van de ochtend hopen wij op een feestelijke diploma-uitreiking voor alle kandidaten.

Verkeersexamen

Donderdag 4 april maken de kinderen van groep 7 het theoretisch verkeersexamen.

Het praktisch verkeersexamen (op de fiets) zal na de meivakantie zijn.

Tentoonstelling: Kind onder Vuur

'Kind onder Vuur' is een rondreizende tentoonstelling die binnenkort dankzij Het Rode Kruis Hoeksche Waard in de Lindenhoeve in Oud-Beijerland te zien zal zijn.


Elke week hoor je erover in het nieuws. Oorlog. Veel kinderen hebben ermee te maken. Zoals de 11-jarige Vian uit Syrie. Ze is op de vlucht, omdat er raketten over haar huis vliegen. Of de 12-jarige Angie uit Colombia. Ze is op een landmijn gestapt en moet nu opnieuw leren lopen.

Leven in oorlog. Het is moeilijk voor te stellen. Hoe voelt het als je ineens op de vlucht moet? In de reizende tentoonstelling 'Kind onder Vuur' maken de leerlingen kennis met kinderen als Vian en Angie. Naast filmpjes zijn er ook spannende opdrachten.

Hoe is het om 's nachts de grens over te steken? Wat doe je als er overal landmijnen liggen? Een verkeerde beweging naar links of rechts kan al te veel zijn.


Op maandag 8 april zal de bovenbouwgroep deze tentoonstelling bezoeken. Zij gaan op de fiets naar Oud-Beijerland.
Wilt u van te voren a.u.b. controleren of de fiets in orde is? We vertrekken rond 9.30 uur en zullen voor de middagpauze terug zijn. Mocht u het leuk vinden om met ons mee te fietsen, dan bent u van harte welkom.

Personeelsnieuws

Dinsdag 9 april staat er voor juf Abigail een operatie op de planning. Haar amandelen worden verwijderd. Hierdoor is Abigail op 9 april en de week erna - op 15 en 16 april - niet op school. Zij wordt in groep 3 vervangen door juf Noor.

Na de meivakantie hoopt Abigail weer hersteld te zijn.


Nog even een keer voorstellen... juf Noor

Sinds 30 januari werkt Noor Wortel op woensdag en donderdag op Het Anker. Zij gaat aan de slag met diverse ondersteunende werkzaamheden zoals leesbegeleiding via het computerprogramma Bouw!, individuele afname van toetsen e.d. Ook is zij inzetbaar bij incidentele vervanging van de vaste leerkrachten op onze school. Noor stelt zich hieronder aan u voor:

Mijn naam is Noor Wortel, moeder van twee prachtige zonen, leerkracht in het basisonderwijs, 'ik leer leren' trainer en kinder-, opvoed- en jongerencoach.
Ik woon in Puttershoek. Mijn passie is kamperen met Belle, mijn Volkswagen T3-bus, zeilen en ik handwerk graag.

Ik heb jarenlange ervaring met het werken met kinderen; als gymjuf bij verschillende verenigingen, als leidster bij een scoutinggroep, pedagogisch medewerker op peuterspeelzaal en kinderdagverblijf en ruim 15 jaar in het onderwijs.

Kledingactie: Opgeruimd staat netjes

Dit voorjaar wordt er weer een inzamelingsactie van o.a. kleding gehouden door beide scholen gezamenlijk. Voor woensdag 10 april a.s. staat er zo'n inzamelingsactie gepland. U kunt de zakken tot 9.00 uur 's morgens inleveren bij de fietsenstalling.

De organisatie Bag-2-School organiseert deze actie op verzoek van scholen en andere instellingen. Bag-2-School is geinteresseerd in het inzamelen van hoogwaardige tweedehands dames-, heren- en kinderkleding, maar ook schoenen, riemen / ceintuurs, hoeden, handtassen, beddengoed, gordijnen en pluche speeltjes.

Bag-2-School voorziet zo in de mogelijkheid om fondsen te werven voor de school (of andere instelling), terwijl tegelijkertijd indirect het milieu geholpen wordt (recycling) en werkgelegenheid gecreeerd wordt.

Normaliter weegt een geheel gevulde zak tien kilo. Een dergelijke zak brengt dan 3,- euro op. Zo'n actie brengt al gauw een leuk bedragje op en wordt besteed aan diverse materialen voor alle leerlingen. Spaart u mee?

Dit mag in de zakken:
Schone kleding (zowel baby-, kinder- als volwassenmaten), schoenen (per paar, aan elkaar geknoopt of met tape), lakens, dekens, gordijnen, handdoeken, knuffelbeesten, handtassen riemen en ceintuurs.

NB
Graag de zakken dichtgeknoopt inleveren.

Licht en geluid

Het lijkt nog ver weg, maar op dinsdag 16 juli is de musical van groep 6-7-8. In de afgelopen jaren werd het licht en het geluid verzorgd door een oud-leerling van De Regenboog. Helaas is hij door zijn drukke werkzaamheden niet meer beschikbaar.

Wij zijn daarom op zoek naar iemand die het leuk vindt om het licht en/of het geluid bij de musicals (van beide scholen) te verzorgen. Wij beschikken zelf niet over een lichtinstallatie en onze geluidsinstallatie is niet van de allerbeste kwaliteit.

Misschien kent u iemand voor wie licht en/of geluid een hobby is en/of die ons kan helpen tegen een geringe vergoeding. Meester Martin hoort het graag!

We willen er ook dit jaar weer een spetterende musical van maken en een onvergetelijk afscheid voor groep 8.

Agenda voor april • Maandag 1 april:
  Dansles voor alle belangstellende leerlingen - dans bij de Koningsspelen

 • Woensdag 3 april:
  EHBO-examen voor leerlingen van groep 7 en 8

 • Donderdag 4 april:
  Theoretisch verkeersexamen voor groep 7
  Groep 4-5 maakt een gezonde lunch voor de bewoners van De Rembrandt

 • Maandag 8 april:
  Groep 6-7-8 bezoekt de tentoonstelling 'Kind Onder Vuur' in Oud-Beijerland

 • Woensdag 10 april:
  Kledinginzamelingsactie Bag-2-School (voor 9.00 uur inleveren bij de fietsenstalling aub)

 • Vrijdag 12 april:
  Koningsspelen. Alle groepen zijn om 12.15 uur uit

 • Dinsdag 16 april:
  Eindtoets groep 8

 • Woensdag 17 april:
  Eindtoets groep 8

 • Donderdag 18 april:
  Paaslunch en paasactiviteiten (continurooster, 14.15 uur uit)

 • Vrijdag 19 april:
  Goede Vrijdag. De school is gesloten

 • Zaterdag 20 april:
  Start van de meivakantie (vakantie t/m zondag 5 mei)