OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #173 - woensdag 26 september 2018

Weer een half jaar gratis schoolfruit!


Het Anker doet ook dit schooljaar mee met EU-Schoolfruit en ontvangt, 20 weken lang, drie stuks groente/fruit per leerling per week. Tijdens de 20 weken schoolfruit maakt de school gebruik van de EU-Schoolfruitlessen en het schoolfruitdigibord. In de week van 12 november wordt het eerste fruit op school geleverd.

Tip: Geeft u uw kind wel een (houdbare) pauzehap mee. Het kan zijn dat het fruit nog een langere rijpingstijd nodig heeft en bewaard wordt tot een volgende keer. Is uw kind allergisch voor een bepaalde fruitsoort, zoals voor de kiwi, geeft u dit dan door aan de leerkracht.

Subsidie
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt aangeboden door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en de schoolfruitleveranciers. Het programma valt onder de Europese Schoolfruitregeling en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Steunpunt EU-Schoolfruit - Wageningen University - zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Stichting Voedingscentrum Nederland ondersteunt het programma.

Een gratis boekje met 15 traktatie-ideeen van het voedingscentrum treft u aan via de link.

Leesouders

In de groepen 2, 3 en 4 wordt op de computer gewerkt met het ondersteuningsprogramma Bouw! Via dit programma oefenen de kinderen extra met het leren van letters en het leren lezen. Tutoren begeleiden de kinderen bij het werken met het programma. Voor de begeleiding zijn al enkele (groot)ouders actief op school. In ons rooster zoeken we nog iemand die op donderdag aan het begin of eind van de ochtend wil mee helpen.

Heeft u een uurtje tijd om enkele kinderen uit groep 4-5 te begeleiden dan horen wij dat graag! Een keer mee kijken bij andere tutoren kan natuurlijk altijd!

Bezoek Rijksmuseum

Op dinsdag 25 september brachten de midden- en bovenbouwgroep een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij kregen een rondleiding bij de tentoonstelling over de Gouden Eeuw. Deze periode is onderdeel van de methode 'Tijdzaken', de geschiedenismethode waar op Het Anker mee gewerkt wordt.

'Proef de Gouden Eeuw'
De kinderen gebruikten al hun zintuigen tijdens deze kennismaking met het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw. Ze proefden de specerijen uit verre landen, roken het atelier van een meesterschilder, voelden de jurken van rijke dames en luisterden naar instrumenten uit de 17de eeuw.

Pauzehap


Deze week doet Het Anker mee aan de Week van de Pauzehap, een lesprogramma van Ik eet het beter. Tijdens de Week van de Pauzehap leren en ervaren leerlingen hoe lekker en leuk het is om te kiezen voor gezonde tussendoortjes zoals fruit en groente. Op donderdag 27 en vrijdag 28 september krijgen ze een verantwoorde pauzehap aangeboden. Die dagen hoeft uw kind dan ook geen 10-uurtje mee te nemen.

Een grote supermarkt heeft ons voorzien van een boodschappenpakket om deze week van te proeven. Het pakket bestaat uit volkoren crackers, bananen, aardbeien, mandarijnen, bleekselderij en kwark. Eet smakelijk!

Er valt heel veel te kiezen in het enorme voedingsaanbod. Om kinderen te leren gezonde keuzes te maken heeft Ik eet het beter, in samenwerking met het Voedingscentrum en IVN, verschillende interactieve lesprogramma's ontwikkeld. Daarmee ontdekken en ervaren kinderen op de basisschool wat gezonde producten doen voor hun lijf. Zo worden ze zich bewust van wat ze dagelijks eten en drinken en leren op een speelse manier om te kiezen voor gezond. Bij het hele lesprogramma ligt de nadruk op samen doen en samen beleven. Gezond eten wordt vanzelf leuk en lekker!

Typen


Dit schooljaar krijgen de kinderen van groep 6-7-8 een licentie van het programma 'De Typetuin' om te oefenen in het typen met 10 vingers. Door de adaptieve methode leer je altijd op het juiste niveau. Zo kun je met de Typetuin typecursus supergoed leren typen. Daar heb je de rest van je leven plezier van!

Kinderboekenweek

Woensdag 3 oktober start de Kinderboekenweek met een heuse boekenmarkt in de hal van de school. Tijdens schooltijd brengen de kinderen met de leerkrachten al een bezoek aan de markt. 's Avonds is er voor ouders en kinderen de gelegenheid om tussen 18.30 en 20.00 uur te komen rondkijken.

Wilt u een boek aanschaffen, dan kan dat. U kunt de boeken contant afrekenen of met pin betalen. En dan natuurlijk gelijk meenemen om te gaan lezen.

Opening kinderboekenweek
In de klassen wordt al druk geoefend met het openingslied en de bijbehorende dans. Het thema van deze kinderboekenweek is: Vriendschap.

Boeken en boeken en boeken
De boekenkasten op school en in de klas zijn voorzien van een aantal nieuwe boeken. Soms zijn het spannende verhalen, soms hele grappige. Er is voor elk wat wils. Veel plezier gewenst!

Voorleeswedstrijd
In groep 6-7-8 wordt een voorleeswedstrijd gehouden. Het is de voorronde voor de nationale voorleeswedstrijd 2019. Elk kind van groep 6-7-8 kan zich inschrijven om mee te doen aan de wedstrijd. De beste voorlezer (onze voorleeskampioen) gaat naar de volgende ronde. Dat zal ergens in februari zijn. Onze schoolkampioen zal het dan opnemen tegen andere voorleeskampioenen van de Hoeksche Waard.

Zwerfboeken
Bij de kleuters in de gang en in de hal van de school komt een zwerfboekentafel. De tafels worden gevuld met boeken die wij op school ontvangen omdat zij voor uw kind niet meer van waarde zijn. Wij vullen daar onze 'zwerfboekentafels' mee aan en bieden zo de boeken op school aan aan nieuwe lezers.

Zwerfboeken zijn boeken voorzien van een speciale sticker. Die boeken mogen - een voor een - mee naar huis worden genomen om lekker in te lezen. Uitgelezen? Dan breng je het boek weer terug naar de tafel en kun je een nieuw zwerfboek meenemen!

Laat maar rondzwerven die boeken!

Bibliotheek
Museumboerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13 in Heinenoord

Medezeggenschapsraad (MR)

Door de aanmelding van Ron de Reuver, als kandidaat voor de Medezeggenschapsraad, is onze MR weer compleet.

De MR bespreekt, adviseert en / of besluit over onderstaande onderwerpen:


 • Schoolbegroting
 • Meerjaren investeringsplan
 • Tevredenheidspeilingen (tweejaarlijks)
 • Formatie
 • Taakverdeling personeel
 • Vaststellen vrijwillige ouderbijdrage
 • Schoolgids
 • Nieuws uit de GMR
 • Zo nodig: verkiezingen MR


De MR bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. De directeur is adviseur van de MR. Lid van de oudergeleding zijn in 2018-2019:
 • Henk Korteland
 • Ron de Reuver

 • Even voorstellen: GVO-docente

  Op vrijdagmiddag is er HVO en GVO. Voor de lessen GVO is er een nieuwe docente, juf Corrie Hasselaar. Zij stelt zich hieronder aan u voor.

  Beste ouders,

  Mijn naam is Corrie Hasselaar. Sinds september 2018 ben ik de nieuwe GVO-docent. Dit werk doe ik op verschillende scholen in de regio. Ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen die allang uit huis zijn. We zijn inmiddels de blije opa en oma van vier kleinkinderen.
  Mijn hobby's zijn lezen, koken, tekenen, stijldansen, wandelen en tuinieren.

  Het leuke van mijn werk vind ik het verhalen vertellen en daar een creatieve toepassing op bedenken. Mijn doel is dat de kinderen aan de verhalen handen en voeten kunnen geven in hun eigen leven.

  Voeding en eetproblemen

  Op donderdagavond 11 oktober verzorgt Cafe GEZIeN Hoeksche Waard een bijeenkomst over 'Voeding en eetproblemen'. Voor alle ouders, overige familieleden en anders-geinteresseerden. Wie kent ze niet; de lastige eters, de niet-eters en de kinderen die heel eenzijdig eten?

  Annemiek van Maanen, verpleegkundig specialist van Yulius Autisme komt erover vertellen. Zij heeft een stappenplannen ontwikkeld en daarmee al vele kinderen weer aan het eten gekregen. Wij gaan proberen ouders handvatten te geven om er op een ontspannen manier mee om te gaan.

  De avond is uiteraard niet alleen voor ouders van kinderen met autisme, ook andere ouders zijn van harte welkom. Tot 11 oktober!

  Cafe GEZIeN Hoeksche Waard
  Dorpshart
  Van der Straatenplein 2, 3271 SH Mijnsheerenland
  Aanvang: 19.30 uur
  Eindtijd: 21.30 uur

  Agenda voor oktober  • Dinsdag 2 oktober:
   Groep 6-7-8 krijgt een gastles van Bureau Halt over groepsdruk

   Groep 3 'trekt de herfst in' op Klein Profijt (10.30 - 11.45 uur)

  • Woensdag 3 oktober:
   Start Kinderboekenweek

   Tussen 18.30 en 20.00 uur is er een boekenmarkt in de school. Komt u kijken?

  • Vrijdag 5 oktober:
   Dag van de leraar

  • Dinsdag 9 oktober:
   Groep 6-7-8 bezoekt een zuivelboerderij

  • Maandag 15 oktober:
   Groep 3 bezoekt de voorstelling 'Chocokrokodil' in Obs Het Driespan in Puttershoek (13.30-14.15 uur)

  • Woensdag 17 oktober:
   Kledinginzamelingsactie Bag-2-School (inleveren bij de fietsenstalling aub)

   Ouderavond voor ouders van Regenboog en Anker: Bureau Halt vertelt over groepsdruk en online veiligheid

  • Maandag 22 t/m vrijdag 26 oktober:
   Herfstvakantie

  • Maandag 29 oktober:
   Na schooltijd: Sport op het plein

  • Dinsdag 30 oktober:
   Groep 4-5 bezoekt het natuureducatiecentrum in Numansdorp