OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #171 - woensdag 12 september 2018

Certificaat Gezonde School


Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!

Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat en hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Onze school heeft bovendien speciale aandacht voor het themacertificaat Voeding. Het doel is zoveel mogelijk kinderen meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde en duurzame keuzes te maken. Zo doet de school mee aan o.a. het Europees Schoolfruitproject waarbij alle kinderen 20 weken lang, 3 keer per week op school groente of fruit krijgen, zijn er (binnen- en buiten)lessen over voedsel en worden kinderen en ouders geinformeerd over gezonde voeding en traktaties. Alle activiteiten zijn opgenomen in het voedingsbeleid van de school.

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

Bovenbouwers 'beleven en eten'

Groep 6-7-8 bracht een bezoek aan een akkerbouwer in Strijen om daar een buitenles te krijgen. De kinderen gingen het land op, oogstten het eigen eten en konden ervaren waar het eten uit de supermarkt nu eigenlijk vandaan komt.
Een leerzaam uitje waarbij ieder ook nog eens een paar kilo aan oogst mee naar huis mocht nemen!

Via het fotoboek krijgt u een impressie van deze excursie.

Jaarverslag Activiteiten schooljaar 2017 - 2018

In het Jaarverslag blikt de Ouderraad (OR) terug op de grote feesten die in het afgelopen schooljaar gevierd werden.

Sinterklaasfeest, 5 december 2017
Ook dit schooljaar heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan onze school. De kinderen van groep 1 t/m 5 mochten in groepjes bij Sinterklaas langs wat natuurlijk heel erg spannend was!
Verder mochten de kinderen zelf kruidnootjes maken, als echte Pieten meedoen aan een pietengym en een mooie Sinterklaas knutsel maken.
De kinderen van groep 6 t/m 8 hebben met elkaar een gezellige ochtend gehad en voor elkaar mooie surprises gemaakt en leuke cadeautjes gekocht. Voordat Sinterklaas weer verder moest heeft hij ook nog even een bezoekje gebracht aan groep 6 t/m 8.

Kerstfeest, 21 december 2017
De school was weer schitterend versierd met overal kerstbomen en mooie lichtjes en de kinderen mochten in hun mooiste kleding naar school komen voor heerlijk kerstdiner.
De groepen 1 t/m 5 hebben in de klassen een buffet gekregen met allerlei lekkers wat door de ouders is klaargemaakt. En de kinderen van groep 6 t/m 8 hebben in de gezamenlijke hal mogen gourmetten.
Na een heerlijk dessert is iedereen naar buiten gegaan voor de Lichtjesoptocht voor het Sophia Kinderziekenhuis onder begeleiding van de Drumfanfare Oranje Garde. Aan deze optocht was een sponsoractie verbonden waarmee de kinderen maar liefst 1558,24 euro hebben opgehaald! Hiermee hebben wij met z'n allen meegeholpen bij de realisatie van de Sophia Zorgbus. Hartelijk dank aan alle (groot)ouders, buren, familie en kennissen die onze leerlingen gesponsord hebben.
Bij terugkomst was het schoolplein ook in volledige kerstsfeer en konden de ouders, onder het genot van warme chocomel of warme gluhwein, luisteren naar een mooi muzikaal optreden van de kinderen.

Paasfeest, 29 maart 2018
Het was een erg gezellige paasviering. De groepen 1 t/m 3 gingen eieren zoeken. De groepen 4 t/m 8 gingen op speurtocht door de wijk. Leerlingen van het Actief College hielpen bij de speurtocht door langs de route te staan met opdrachten.
Alle groepen hadden ook een leuke creatieve activiteit in de klas en natuurlijk genoot iedereen van het heerlijke paaslunchbuffet!
Om 14.15 uur mochten de kinderen naar huis.

Namens de OR willen wij alle hulpouders hartelijk bedanken voor hun hulp bij alle feesten!

Welkom juf

Mylene Romeijn, derde jaars stagiaire van de Pabo loopt het eerste halfjaar stage in groep 3. Haar stagedagen zijn dinsdag en vrijdag. Mylene stelt zich hieronder aan u voor:

Mijn naam is Mylene Romeijn, ik ben 21 jaar oud en ik woon bij mijn ouders in de Blaaksedijk.

Ik studeer aan de PABO op de Hogeschool Rotterdam en ik zit nu in mijn 3e leerjaar. Na op verschillende scholen in Rotterdam-Zuid stage te hebben gelopen krijg ik dit jaar de kans om mij iets dichter bij huis verder te mogen ontwikkelen tot volwaardig lerares.

Naast mijn studie ben ik werkzaam als Teamleider bij Albert Heijn in Barendrecht waar ik nu met veel plezier 7 jaar werk.

Naast school en werk, ga ik graag naar de film, ben ik met vrienden en voetbal ik 3 keer in de week in Oud-Beijerland.

Dit eerste halfjaar zal ik stage gaan lopen in groep 3.
Ik kijk uit naar een heel leuk en leerzaam jaar!

Met de 'benenwagen'!

Op donderdag 20 september 2018 organiseert SCHOOL op SEEF de schoolbrengdag: een oproep aan ouders en leerlingen om lopend of - wanneer je verder weg woont - op de fiets naar school te gaan. Dat is goed voor bezig de gezondheid, de verkeersveiligheid rondom school, het milieu, de verkeersvaardigheid en het is nog eens leuk ook!

Wie doet mee en komt eens vaker met de 'benenwagen' naar school?!

Kom je op de fiets dan is er in de fietsenstalling voldoende plek om aan de kinderen die verder van de school wonen, een plaatsje te bieden. Zet de fiets in de daarvoor bedoelde rekken. Mochten de banden te breed zijn, zet de fiets dan tussen de rekken.

Voor de nooduitgang mogen beslist geen fietsen staan. In verband met ieders veiligheid worden fietsen die daar staan, weggehaald en in de school gezet. Je kunt je fiets dan na schooltijd bij de concierge ophalen.

Ouders die met de auto komen kunnen gebruikmaken van de Kiss and Ride strook om kinderen af te zetten. Wilt u bij de school parkeren dan kan dat buiten de schoolzone, aangegeven met gekleurde paaltjes. Binnen de schoolzone is parkeren niet toegestaan.

School op SEEF
De Schoolbrengdag is een initiatief van SCHOOL op SEEF. Uitvoering van het programma is een samenwerking tussen het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW).

Excursie Rijksmuseum

Op dinsdag 25 september zullen brengen de midden- en bovenbouwgroep een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij krijgen een rondleiding bij de tentoonstelling over de Gouden Eeuw. Deze periode is onderdeel van de methode 'Tijdzaken', de geschiedenismethode waar op Het Anker mee gewerkt wordt.

'Proef de Gouden Eeuw'
De kinderen gebruiken al hun zintuigen tijdens deze kennismaking met het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw. Ze proeven de specerijen uit verre landen, ruiken het atelier van een meesterschilder, voelen de jurken van rijke dames en luisteren naar instrumenten uit de 17de eeuw.

Voor het vervoer naar en van de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van de Rijksmuseumbus. Geeft u eten en drinken mee voor de ochtend- en lunchpauze?
De kinderen zijn 's middags, onder voorbehoud, op de normale eindtijd terug bij school.

Tips: Zo blijft lezen leuk

Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en worden betere lezers. Een kind dat iedere dag een kwartier leest, leest zo'n 1.146.000 woorden per jaar. En dat is heel goed voor de woordenschat. Iedere dag een kwartier lezen is dus heel belangrijk. En met deze tips maak je het lezen thuis leuk en gezellig!

ADHD

Uit onderzoek is gebleken dat het fewfoods-dieet (ook wel het RED-dieet genoemd) bij 60% van de kinderen met ADHD grote effecten heeft. Deze kinderen hebben geen ADHD meer en ze hebben geen medicatie meer nodig.

In deze trailer vertellen ouders, leerkracht en kinderen hoe groot het effect van voeding kan zijn: het ADHD-gedrag verdwijnt, zowel thuis als op school, door het volgen van een dieet.

Het dieet moet makkelijker worden.
Het fewfoods-dieet wordt nu niet algemeen toegepast omdat het voor veel gezinnen te zwaar is. Wageningen University & Research onderzoekt daarom hoe het dieet makkelijker kan worden, zodat het geschikt wordt voor alle kinderen met ADHD.

Wij zoeken jongens van 8 t/m 10 jaar
Net zoals de meester van Wouter (zie trailer), gunnen wij ieder kind deze kans op een leven zonder ADHD en medicatie. Zou u daarom de ouders van uw leerlingen op de hoogte willen stellen van dit onderzoek, bijvoorbeeld door een link naar de trailer te plaatsen op uw website?

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met kinderarts Rob Pereira (r.pereira@mckinderplein.nl). Hij is verbonden is aan de BRAIN-studie.

Agenda voor september


 • Donderdag 20 september:
  Science en klimles groep 8, klimwand Hoeksch Lyceum (13.45-15.45 uur)

 • Donderdagmiddag 20 september:
  Schoolbrengdag: kom lopend naar school of kom op de fiets wanneer je wat verder weg woont

  Groep 3, 4-5 (en 6-7-8) gaan naar de bibliotheek om boeken te ruilen

 • Maandag 24 september:
  Na schooltijd: Sport op het plein

 • Week van 24 t/m 28 september:
  Week van de pauzehap

 • Dinsdag 25 september:
  Groep 4-5 en 6-7-8 brengen een bezoek aan het Rijksmuseum

 • Woensdag 26 september:
  Studiedag Ankerteam. Leerlingen zijn vrij

 • Woensdagmiddag 26 september:
  Korfbaltoernooi voor belangstellenden uit groep 3 t/m 8 (Westmaas)

 • Donderdag 27 september:
  Na schooltijd: Sport op het plein