OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #152 - donderdag 08 maart 2018

Kinder-kleedjes-feest!


Zuinig omgaan met eigen en andermans spullen en met het milieu. Dat is een boodschap die wij onze kinderen willen meegeven. Het milieu krijgt op onze school op verschillende manieren extra aandacht. In alle groepen krijgen de kinderen een gastles vanuit de RAD, bij de muziek- en handvaardigheidslessen ervaren zij dat er van afval leuke en soms muzikale dingen gemaakt kunnen worden en dat spullen die de een niet meer leuk vindt, voor een ander nog waardevol kunnen zijn. Het project wordt op vrijdag 23 maart afgesloten met een echte kleedjesmarkt.

Wat is het kinderkleedjesfeest?
Iedere leerling van Het Anker mag meedoen door een plaatsje op het schoolplein te huren. Voor 2 euro krijg je een plekje van 1 bij 2 meter groot. Op dit 'een kleedje' mag je je eigen spulletjes uitstallen die je voor de verkoop aanbiedt. De opbrengst is natuurlijk voor jezelf.

Het doel van dit feest is om de kinderen te laten ervaren dat veel spullen een tweede leven verdienen. Ook oefenen zij bij deze activiteit met praktisch rekenen door het prijzen van de koopwaren, (munt)geld, geld wisselen e.d.

Deelname aan het kleedjesfeest is vrijwillig. Het feest gaat om 14.15 uur van start en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. De deelnemers zijn leerlingen van Het Anker maar natuurlijk mogen zij geholpen worden door bijvoorbeeld (groot)ouders of oudere broers of zussen. Graag zelfs!
De leerkrachten zijn op de markt aanwezig voor het algemene toezicht op een ordelijk verloop van de middag.

Om 13.45 uur gaat de markt voor de deelnemers open en kunnen zij hun koopwaar uitstallen.
Alle spulletjes die niet verkocht worden nemen de deelnemers aan het eind van de markt weer mee naar huis.

Wie doet er mee? Inschrijven kan van 6 tot 16 maart bij de groepsleerkracht. Je inschrijving is definitief wanneer je ook (zelf) het inschrijfgeld van 2 euro per 'kleedje' betaald hebt.

Bakken voor het kleedjesfeest

Vrijdagmiddag 23 maart a.s. is ons KLEEDJESFEEST. Van alle inspanningen rond de verkoop van je eigen spulletjes krijg je trek. Daarom is er ook iets lekkers te drinken en te snoepen.

Voor bij de koffie wilden we graag eigen baksels verkopen. De vraag is ...
Wie zou er iets lekkers willen bakken dat wij dan tijdens het kleedjesfeest kunnen verkopen voor een klein prijsje? Denk hierbij aan cake, cupcake, taart etc

De intekenlijst hiervoor hangt op het prikbord bij de onderbouw.

Alvast heerlijk bedankt!

Week van het geld

De Week van het geld 2018 vindt plaats van 12 t/m 16 maart. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiele zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Op maandag 12 maart krijgt de bovenbouwgroep een gastles over geld. Deze gastles wordt verzorgd door de Rabobank. Tijdens de gastles leren de kinderen van alles over verstandig omgaan met geld.

Voor alle kinderen is op vrijdagmiddag 23 maart de kleedjesmarkt waar zij - ook praktisch - ervaring kunnen opdoen met geldsommen.

Schoolfruit

In de week van 5 maart krijgen de kinderen op school:

komkommer
banaan
appel

Voor de week van 12 maart is er voor iedereen:

mandarijn
komkommer
peer

Sport op het plein

Maandag 12 en donderdag 15 maart kunnen de kinderen na schooltijd deelnemen aan 'Sport op het plein'. De combinatiefunctionarissen van de Gemeente Binnenmaas bieden deze spelbegeleiding aan aan alle kinderen van de basisscholen. De nieuwe spelideeen kunnen de kinderen weer gebruiken bij het spelen hun vrije tijd. Veel plezier allemaal!

De boer op!

De lessen uit boeken vullen wij graag aan met ervaringen in de praktijk. Zo gaan de onder- en middenbouwgroepen op excursie naar een melkveehouderij. Een leuk en leerzaam bezoek!

Donderdag 15 maart is groep 4-5 aan de beurt voor een bezoek aan een melkveehouderij in Strijen. Zij worden om 10.00 uur verwacht bij de familie Troost aan de Hoekseweg.

Voor dit bezoek zijn nog enkele ouders nodig voor het vervoer van de kinderen. Wilt u rijden, geeft u dit dan door aan juf Jacomien.

Dinsdag 27 maart bezoekt groep 1-2 de melkveehouderij van de familie Westerlaken in Numansdorp. Ook juf Margaret zoekt 'taxivervoer' door ouders.

Donderdag 5 april gaat groep 3 een melkveehouderij bekijken. Zij worden om 9.30 uur verwacht bij melkveehouderij Commijs aan de Zwanegatsedijk in Maasdam. Ook juf Anne en juf Corinne zoeken ouders die willen rijden.

Rots- en watertraining

Op 15 maart start de Rots- en watertraining voor de bovenbouwgroep. De training bestaat uit 8 lessen die wekelijks op donderdagochtend worden gegeven. De lessenserie wordt aangeboden vanuit de Gemeente Binnenmaas.

Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en welzijn bij kinderen en jongeren en het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting, meeloopgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Al spelenderwijs en via fysieke oefening worden sociale-communicatie-en confrontatievaardigheden aangeleerd. Spel en fysieke oefening worden voortdurend afgewisseld door momenten van zelfreflectie, kringgesprek en gecompleteerd door het maken van verwerkingsopdrachten.

Theatervoorstelling

Maandag 19 maart wordt de bovenbouwgroep verwacht in Puttershoek voor een theatervoorstelling 'De zaak Vlaskamp'.

Wie heeft het gedaan en wat was het motief?
Twee sullige rechercheurs moeten onderzoek doen naar de moord op de rijke voetballer Gregory Vlaskamp. Hij is vermoord tijdens een feestje in zijn huis. Er waren gasten en personeel aanwezig. Wie heeft het gedaan en wat was het motief? De zaak wordt steeds ingewikkelder. Gelukkig krijgen de rechercheurs hulp van het publiek. De leerlingen mogen namelijk verdachten ondervragen en naar huis sturen. Hierdoor is iedere voorstelling anders. De zaak Vlaskamp gaat over oordelen en hoe we tot ons oordeel komen. Een voorstelling vol improvisatie, aanstekelijke personages en hilarische scenes.

Voorstelling 'De zaak Vlaskamp' voor groep 6-7-8
Locatie: De Drie Lelies, Puttershoek (10.45-11.45 uur)
Bus staat om 10.05 uur klaar

Mini-musical

Onder begeleiding van docente Marieke de Vries, van de muziekschool, zijn alle groepen aan het oefenen voor de opvoering van de mini-musical 'Sprokkeltje'. De opvoering staat gepland voor dinsdagmiddag 20 maart, inloop vanaf 14.15 uur.

De liedjes klinken al goed en er is hard gewerkt aan de muziekinstrumenten die uit afval gemaakt werden. Met lege glazen flessen zijn bijvoorbeeld flessenorgels gemaakt; van plastic flessen schudkokers. Trommels zijn er in groot formaat! Hoofdrolspeler 'Sprokkeltje' is in aanbouw. Hebben we u al nieuwsgierig kunnen maken?

Op 20 maart kunt u het eindresultaat van de lessenserie komen beluisteren. Komt u ook?

Groep 4-5 kan 'de boom in'

Vrijdag 23 maart gaat groep 4-5 op excursie naar een les van het Hoeksche Waards Landschap. De les is van 10.30 tot 12.00 uur in het Veerbos in Numansdorp. Zijn er ouders die willen rijden? U bent van harte welkom!

Excursie:
We gaan meten, hoe hoog is die boom? Hoe dik is de stam? Hoe lang zijn de wortels?
We gaan ook serieus onderzoek doen. Wat doet het blad voor de boom, en wat doet het blad voor ons en hoe werkt dat?
Verder krijgen we informatie over schors, over stekels en doornen en nog veel meer. We nemen de bomen grondig onder de loep.

Theedoeken?

In onze school is, als groot huishouden, geregeld behoefte aan aanvulling van de linnenkast. Dit keer een verzoek van de Ouderraad of u nog theedoeken over heeft. Zo ja, dan zijn wij er op school blij mee.

Agenda maart


 • Donderdag 8 maart:
  Groep 6-7-8 krijgt een gastles over de scheepvaart

  Na schooltijd: Sport op het plein

 • Week van 12 maart:
  Week van het geld

 • Maandag 12 en donderdag 15 maart:
  Na schooltijd: Sport op het plein

 • Dinsdag 13 maart:
  Gastles brandveiligheid voor groep 4-5

 • Donderdag 15 maart:
  Groep 4-5 brengt om 10.00 uur een bezoek aan een melkveehouderij in Strijen

 • Maandag 19 maart:
  Voorstelling 'De zaak Vlaskamp' voor groep 6-7-8
  Locatie: De Drie Lelies, Puttershoek (10.45-11.45 uur)
  Bus staat om 10.05 uur klaar

 • Dinsdag 20 maart:
  Groep 6-7-8 krijgt een gastles over gezonde voeding

  Opvoering mini-musical 'Sprokkeltje'. Aanvang 14.30 uur. Inloop vanaf 14.15 uur

 • Woensdag 21 maart:
  Opschoondag rond de school

 • Donderdagmiddag 22 maart:
  Groep 3 en groep 4-5 gaan bibliotheekboeken ruilen

 • Vrijdag 23 maart:
  Excursie 'Je kan de boom in!' groep 4-5 (Numansdorp-Veerbos)

  Kleedjesmarkt (14.15 - 16.00 uur)

 • Maandag 26 maart:
  Groep 1-2 krijgt bezoek van de voorleesjuf

 • Dinsdag 27 maart:
  Vrachtwagenles (dode hoek) groep 6-7-8

 • Donderdagmiddag 29 maart:
  Groep 6-7-8 gaat bibliotheekboeken ruilen

 • Donderdag 29 maart:
  Paaslunch en paasactiviteiten (continurooster, 14.15 uur uit)

 • Vrijdag 30 maart:
  Goede Vrijdag. De school is gesloten