OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #109 - maandag 13 maart 2017

Iedereen doet mee!


Iedereen doet mee ...via het wisbordje! In groep 3-4-5 en in groep 6-7-8 maken de kinderen gebruik van een wisbordje tijdens de instructie van de lessen. De leerkracht legt uit en stelt vragen. Dan krijgen niet alleen de kinderen een beurt die hun vinger opsteken maar alle kinderen worden uitgedaagd mee te denken en hun antwoord op het wisbord te schrijven. Zo doet iedereen actief mee!

Bij het bordje heeft elk kind een eigen stift met aan de achterkant een wisser. Daarmee maak je je bord snel weer leeg en klaar voor de volgende opdracht. Aan de slag!

Verkiezingen... in groep 6-7-8!

Niet alleen volwassenen buigen zich deze dagen over de verschillende partijprogramma's. Op Het Anker wordt in de bovenbouwgroep ook nagedacht over wie van de klasgenoten je stem krijgt. De verkiezingen in de klas gaan over de plaatsen in de leerlingenraad. Uit elk leerjaar kiezen de kinderen een vertegenwoordiger. Je kiest dan niet voor je vriend maar op iemand die een goed idee heeft, waar jij het mee eens bent.

De gekozen vertegenwoordigers gaan elke twee maanden met juf Marietta in gesprek. Dan brengen zij hun plannen ter sprake. De leerlingenraad kan meedenken over de activiteiten in de school, over excursies, over goede doelen, over nieuw aan te schaffen materialen / speelgoed enz.

Met de leerlingenraad maken kinderen kennis met het democratisch principe en oefenen zij o.a. met het nadenken over keuzes, over het algemeen belang en je persoonlijke belang. De groepsvertegenwoordigers bespreken niet alleen de plannen die zij zelf hebben maar zij raadplegen ook hun achterban.

Elke leerling in groep 6-7-8 mag zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad. Natuurlijk maken zij een affiche waarop hun 'programma' staat zodat er overwogen keuzes gemaakt kunnen worden. Spannend!De leerlingen ontwikkelen zich door de aanwezigheid van een leerlingenraad in sociale en communicatieve vaardigheden gericht op mening- en besluitvorming in groepen. De leerlingenraad vormt dus een leerwerkplek voor burgerschap en participatie van alle leerlingen, omdat alle leerlingen overleggen, meedoen, meebeslissen en zo inspraak hebben volgens een democratische procedure.

Naast het bevorderen van de burgerschapscompetentie vormt de leerlingenraad ook het hoogste niveau van leerlingenparticipatie, namelijk de niveaus adviseren en het dragen van verantwoordelijkheden.

Participatie op school is van belang omdat het de leerlingen voorbereidt op het latere leven in onze democratische samenleving, waar democratische waarden en betrokkenheid van de burger worden verwacht.

Reclame voor Het Anker


Dat we trots zijn op onze fijne school, dat wist u vast al. Een mooi rapport van inspectie en van RTL die de school een mooi cijfer geeft. Het team van Het Anker is ook dan ook terecht trots; trots op onze leerlingen en op elkaar.

Juf Karin gaat wel wat ver. Zij maakt via haar baby Sjoerd (hij is nu bijna een half jaar) reclame voor Het Anker. Dank je wel Sjoerd!

NB
Eerlijk is eerlijk... de mooie outfit voor Sjoerd was een cadeautje van de teamleden ;-)

Overlevingszwemmen

Op woensdag 15 maart gaan de leerlingen van groep 4-5 tijdens de zwemles oefenen met 'survival'. Je leert dan o.a. hoe je met behulp van je kleding een luchtkussen kunt maken zodat je kunt blijven drijven. Voor deze les hebben de kinderen een T-shirt nodig. Wilt u dat meegeven?

In de gang bij groep 3-4-5 hangt een nieuw lijstje waarop de namen staan van ouders die helpen om de zwemmers te begeleiden. U vindt deze lijst ook op de website bij groep 3-4-5.
Bij voorbaat weer hartelijk dank!

HVO of GVO

Het schooljaar is pas halverwege maar toch nodigen wij u al uit om aan te geven of u uw kind voor het nieuwe schooljaar wilt aanmelden voor lessen Godsdienstig Vormingsonderwijs (GVO) of Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO).

U ontvangt een aparte brief over de lessen GVO en HVO.

Kunst in groep 1-2


Kunstenaar Peter Diem* kan vrolijke koeien schilderen maar de kinderen in groep 1-2 kunnen dat net zo goed! Loopt u eens langs, bij onze kleuters. Op het raam en in de gang is een fleurige tentoonstelling. Veel kijkplezier!

*
Peter Diem is een Nederlandse kunstschilder die mede geinspireerd is door de Cobra-groep en zijn roem heeft verworven in Amerika. Diem schildert abstract en expressief in verschillende thema's. Diem is vooral bekend om zijn koeien.

Fruitproject

In de week van 13 maart krijgen de kinderen:

1. Waspenen
2. Navelsinaasappel
3. Appel

Extra is er deze week nog meloen. Vorige week was de meloen nog niet voldoende rijp.

Bouw! mee aan de toekomst van een (klein)kind!

In Het Kompas van woensdag 8 maart - op pagina 23 - staat een mooi artikel over het leesprogramma Bouw! waarmee een aantal lezertjes in de onderbouw van Het Anker ondersteund wordt. Een prachtige foto erbij van onze lezer en de begeleidende tutor.

Tip: Ik wil een prentenboek


Vanaf 7 april start in de Nederlandse boekhandels de actie 'Ik wil een prentenboek!'. Een aantal partijen heeft een gezamenlijk initiatief ontwikkeld waarbij elk jaar een prachtig, klassiek, gebonden prentenboek wordt aangeboden voor maar 2 euro. Zo kan elk kind een verzameling van mooie prentenboeken sparen.

Voor 2 euro krijgt u dit jaar het prentenboek 'De Gruffalo' van Julia Donaldson en Axel Scheffer.

Agenda voor maart

 • Maandagmiddag 13 maart:
  Groep 6-7-8 bezoekt van 13.30 - 14.25 uur de voorstelling 'Vlinder', een meisje zonder naam
  Locatie: De Drie Lelies in Puttershoek
  De bus vertrekt om 13.05 uur bij school vandaan!

 • Dinsdag 14 maart:
  Gastdocent in groep 6-7-8 met een les over kraanwater

 • Woensdag 15 maart:
  Start van de lessenserie jeugd EHBO-A voor groep (6-)7-8

  Verkiezingen voor de leerlingenraad

  Survival-zwemmen voor groep 4-5

 • Donderdag 16 maart:
  Kledinginzamelingsactie van Bag-2-School

  Groep 1-2 brengt een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Steenhoek in Maasdam

 • Vrijdag 17 maart:
  Groep 1-2 bezoekt om 10.00 uur de bibliotheek

  Laatste werkdag voor juf Abigail in groep 1-2

 • Dinsdag 21 maart:
  Groep 6-7-8 gaat 'Struinen op De Staart' bij Klein Profijt in Oud-Beijerland

 • Woensdag 22 maart:
  Laatste werkdag juf Abigail in groep 3-4-5

 • Maandag 27 maart:
  Groep 6-7-8 krijgt een gastles over geld en verzekeren